Activiteiten

Schoonspringen in de Regio West

Al sinds het begin van de vorige eeuw wordt het schoonspringen beoefend in de Regio West. Aanvankelijk door individuele leden van verenigingen die onderling sprongen. In 1954 werd de eerste vereniging, de Haagse Springclub "Joop Stotijn", opgericht in de kring die specifiek de schoonspringsport beoefende. Later kwamen daar nieuwe verenigingen bij.

Op dit moment kan er worden gesprongen bij vier verenigingen in de Regio:
"Joop Stotijn"/DSZ met haar alliantiepartner Morgenstond (Den Haag), WVZ (Zoetermeer) en AZC (Alphen aan den Rijn).

Vele bekende schoonspringers zijn afkomstig uit onze Regio. Voorbeelden hiervan zijn Joop Stotijn, Henk de Haas, Greetje Lughthart, Mariƫtte van der Want-Dommers, Hans Feis, Wessel Zimmermann, Daphne en Edwin Jongejans, Maaike Leeuwenburgh en Jolanda van Ruijven.

Bestuurlijke activiteiten

De RSSC-west is belast met alle werkzaamheden betreffende het schoonspringen binnen de Regio west. Zij structureert en organiseert de activiteiten op schoonspringgebied namens de Regio West, waaronder de regio schoonspringwedstrijden en het opleiden en aanstellen van schoonspringofficials.

Hiervoor is de RSSC aanspreekpunt voor schoonspringaangelegenheden voor de verenigingen. De voorzitter van de RSSC treedt op namens het bestuur van de Regio voor het benoemen, bevorderen en afvoeren van schoonspringofficials.

De RSSC probeert haar doelen te bereiken door het organiseren van activiteiten die een brug vormen tussen de verenigingen en de activiteiten van de KNZB. De activiteiten hebben tot doel de overstap van de lokale naar de nationale schoonspringsport te ondersteunen en te bevorderen. Hiertoe is de focus met name gericht op de beginnende en breedtesportschoonspringers. De activiteiten sluiten aan bij het schoonspringbeleid van de KNZB.

Wedstrijden en evenementen binnen de Regio voor het schoonspringen

Algemeen

De RSSC organiseert schoonspringwedstrijden namens de Regio West die de schoonspringers ondersteunen in hun ontwikkeling naar nationale wedstrijden.

De RSSC probeert dit te bereiken door het organiseren van activiteiten die met name gericht zijn op beginnende en breedtesportschoonspringers, aangevuld met aansprekende Regiokampioenschappen. Deze activiteiten sluiten aan bij het schoonspringbeleid van de KNZB. Ook zorgt de RSSC ervoor dat het Mastersspringen een plaats heeft binnen de wedstrijden.

Wedstrijden

De RSSC organiseert de volgende wedstrijden:
1. Beginnerswedstrijden (Voor beginnende springers 2 tot 3 keer per jaar);
2. Jeugdwedstrijden (voor het opdoen van wedstrijdervaring 3 maal per jaar);
3. Masterswedstrijd (voor de masters 2 tot 3 keer per jaar);
4. Open Regiokampioenschappen 1 meter plank, 3 meter plank en 5 meter toren.

Ook probeert de regio jaarlijks 1 Jeugd en Al-in KNZB competitiewedstrijd te organiseren in het Hofbad.